Bouwhistorisch onderzoek ketelhuis met schoorsteen Rijsenhout

Schoorsteen_2

De Firma A. Maarse Kzn. was in 1929 het eerste tuinbouwbedrijf in de Haarlemmermeer. Architect Willem Maarse jr. (geen directe familie) ontwierp in Rijsenhout een ketelhuis met schoorsteen om de kassen van het bedrijf warm te houden. Zowel ketelhuis als schoorsteen hebben stijlkenmerken van de Amsterdamse School. Het gemeentelijk monument vormt het cultuurhistorische en karakteristieke hart van het kleinschalige woningbouwplan Willem Maarsehof, dat de komende jaren gerealiseerd wordt. Stadsherstel Amsterdam heeft plannen het ketelhuis te restaureren / renoveren en her te bestemmen tot kantoor. Ik stelde een bouwhistorische verkenning op ten behoeve van deze toekomstige ontwikkeling.

De renovatie van de schoorsteen en het ketelhuis zijn te volgen op de website van Stadsherstel. In 2023 wordt het ketelhuis als kantoor in gebruik genomen.

Tekening ketelhuis

Bouwtekening ketelhuis en schoorsteen door architect Willem Maarse jr. (1929). Bron: Bouwdossier gemeente Haarlemmermeer

De schoorsteen is gebouwd door De Ridder & Co, een van de toonaangevende schoorsteenbouwers in de twintigste eeuw. De Ridder gebruikte strengpers radiaalstenen. De holle overgangsstenen tussen voet en schacht zijn typerend voor De Ridder.

Siermetselwerk met Amsterdamse Schoolinvloeden

Oorspronkelijke ijzeren vensters in de zijgevel

Interieur ketelhuis: rookkanaal en stoomketel

Schema's ketelhuis

Aanzichten oorspronkelijke gevels (1929) (boven) en huidige gevels (onder)

Schoorsteen_3

Tijdens de renovatie bleek dat het voegwerk tussen de radiaalstenen van de schoorsteen op sommige plekken helemaal verdwenen was. Bron: Stadsherstel Amsterdam