Cultuurhistorische verkenning Paus Joannesschool Zaandam

Paus Joannesschool

In Zaandam onderzocht ik in opdracht van gebiedsontwikkelaar Linus Duurzaam de cultuurhistorie van de Paus Joannesschool in de wederopbouwwijk Poelenburg. Het onderzoek vond plaats in verband met de ontwikkeling van woningbouw op een naastgelegen perceel.

De Paus Joannesschool is een ontwerp van architect Harry Nefkens (1918-2018) en dateert uit 1968. Kenmerkend is de paviljoenachtige opbouw waarbij de leslokalen langs drie lange gangen zijn gegroepeerd. Centraal in de plattegrond ligt een aula. De school was en is omgeven door groen. Aan de noordoostzijde opent het speelplein zich richting het Darwinpark, de groen-blauwe ruggengraat van Poelenburg. Een langgerekte, voormalige fietsenstalling met een tegeltableau van kunstenaar Piet Schoenmakers (1919-2009) vormt een kleurrijke begrenzing van het plein.

De Paus Joannesschool ligt in de zogenaamde ‘scholenstrook’ in de wederopbouwwijk Poelenburg. De strook met voorzieningen grenst aan het Darwinpark. Luchtfoto’s van de wijk in aanbouw, vlak voor (1968) en na (1969) de bouw van de Paus Joannesschool. Bron: Gemeentearchief Zaandam

Paus Joannesschool in 1968 en 2023. Bron: archief Paus Joannesschool

Een tegeltableau van Piet Schoenmakers begeleidt gebruikers richting de hoofdentree.