Does the computer have a better idea?

Interactielandschap Utrecht

In ruimtelijke ontwerpopgaven wordt het gebruik van data steeds belangrijker. Vooral op de wat kleinere, architectonische schaal vindt datagedreven of parametrisch ontwerp veelvuldig toepassing. Op de grotere schaal, die van de gebiedsontwikkeling, is dit nog minder vanzelfsprekend. Welke mogelijkheden biedt data voor dit type opgaven? Wat zijn de kansen, wat de valkuilen? Om antwoord te krijgen op deze vragen organiseerde architectuurcentrum AORTA het ontwerpend onderzoek Interactielandschap Utrecht. BASTA urbanism, IMOSS en Sweco gingen de uitdaging aan om bedrijvenpark Papendorp, een van de plekken die zich volgens de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU 2040) tot stedelijk knooppunt moet ontwikkelen, middels een datagedreven onderzoek onder de loep te nemen.

Tijdens een slotbijeenkomst op woensdag 16 november 2022 presenteerden BASTA en IMOSS de resultaten van het ontwerpend onderzoek. Daarnaast verzorgden Arup/Studioninedots en MVRDV presentaties met betrekking tot het onderwerp. Steffen Nijhuis, onderzoeksleider van de afdeling stedenbouw van de TU Delft en klankbord in het project Interactielandschap Utrecht, voorzag de presentaties van een inleiding. Ik deed verslag van de inspirerende avond en maakte bovendien een verdiepend interview met Bas Horsting van BASTA urbanism en Pedro Silva Costa van IMOSS.

Klik voor het verslag van de slotbijeenkomst en het interview.

Steffen Nijhuis en moderator Lisa Peters (Foto’s: AORTA)

Smakkelaarspark in Utrecht door Studioninedots, ZUS en Arup en Ilot Queyries, het eerste gebouwde resultaat van het masterplan Bastide Niel in Bordeaux door MVRDV (Foto: Ossip van Duivenbode)