Cultuurhistorische verkenning en transformatiekader postkantoor Geldrop

Postkantoor Geldrop

In opdracht van PostNL maakte ik een cultuurhistorische verkenning van het voormalige postkantoor op de hoek van de Dommeldalseweg en de Molenstraat in Geldrop. Het postkantoor is een ‘standaard’ ontwerp van het Helmondse architectenbureau Magis-Witlox en is gebouwd in 1972. Door de toepassing van een in de gevel zichtbaar betonskelet, de plasticiteit/horizontaliteit van de architectuur en de (ogenschijnlijke) zwaarte van de overstekende (grind)betonbanden heeft het voormalige postkantoor een enigszins sculpturale, licht-brutalistische uitstraling. Doel van het onderzoek was de erfgoedwaarden en de mogelijkheden voor herbestemming in kaart te brengen.

Luchtfoto uit 1967 met de locatie van het toekomstige postkantoor. Bron: Gemeente Geldrop-Mierlo 2022

Gevels langs de Molenstraat (boven) en Dommeldalseweg (onder). Bron: Gemeentearchief Geldrop-Mierlo

De twee gezichten van het voormalige postkantoor: transparant langs de Molenstraat (entree en publieksgebied) en gesloten langs de Dommeldalseweg (bestellersruimte)

Materiaalgebruik in het voormalige postkantoor