Leeuwarden

Bonnema en Van Gool in Leeuwarden

In Leeuwarden vormen twee kantoorgebouwen van Abe Bonnema en Frans van Gool een hecht ensemble, maar ook elkaars tegenpolen. Ik onderzocht de gebouwen in opdracht van eigenaar Reales met het oog op een herbestemming tot woningen.

Van Paleis-Raadhuis naar Huis van de Stad

Met Lucia van der Horst werkte ik voor de gemeente Tilburg aan een cultuurhistorische verkenning met waardestelling en transformatiekader van het markante Paleis-Raadhuis.

Hekelsteeg

Transformatiekader Hekelsteeg Utrecht

In opdracht van de eigenaar van Hekelsteeg 15 in Utrecht stelde ik een transformatiekader op. Hoewel het pand uit de jaren vijftig geen monumentale status heeft, is behoud / herstel van het modern-functionalistische gevelbeeld het uitgangspunt.

Nutsspaarbank Kampen bankhal

Nutsspaarbank Kampen

In Kampen onderzochten Lotte Zaaijer en ik de voormalige Nutsspaarbank. Het gebouw heeft kenmerken van zowel het expressionisme als het traditionalisme. Het exterieur is vrij sober, het interieur zeer rijk gedecoreerd.

Hilton Hotel Amsterdam

Bouwhistorische verkenning Hilton Hotel Amsterdam

In opdracht van eigenaar DVM bracht ik de bouwhistorie van het Amsterdamse Hilton Hotel in kaart. Het in 1962 in gebruik genomen hotel is een ontwerp van Hugh Maaskant, Frederik Willem de Vlaming en Harry Salm.

Groen van Prinstererlyceum

Groen van Prinstererlyceum Vlaardingen

Met het oog op een vernieuwbouwopgave maakte ik in opdracht van ERA Contour een cultuurhistorische verkenning met waardestelling en transformatiekader van het rijksmonumentale Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen.

Wilhelminakerk

Bouwhistorisch onderzoek Wilhelminakerk Utrecht

In opdracht van de Gemeente Utrecht stelde ik in samenwerking met bouwhistoricus Jeroen van der Kuur een bouwhistorische verkenning met herbestemmingsprofiel op van de Wilhelminakerk, een kerk in de stijl van de Amsterdamse School.

Sint-Servatiuskerk

Waardestelling Sint-Servatiuskerk Lieshout

Voor The Missing Link maakte ik als onderdeel van een kerkenvisie voor de gemeente Laarbeek een waardestelling van de Sint-Servatiuskerk in Lieshout. De groots opgezette kerk is in 1960-1961 ontworpen door architect Jan de Reus.

Raadhuis Waalwijk

Bouwhistorische verkenning raadhuis Waalwijk

Samen met bouwhistoricus Lotte Zaaijer maakte ik in opdracht van de gemeente Waalwijk een bouwhistorische verkenning van het raadhuis in Waalwijk. Het raadhuis-ensemble is het levenswerk van architect Alexander Jacobus Kropholler.

De Zwaluw Jan Verhoeven

Jonge monumenten Nieuwegein

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Nieuwegein vroeg de gemeente haar inwoners welke projecten uit de groeikernperiode de monumentenstatus verdienen. Ik deed verdiepend onderzoek naar de geselecteerde projecten en stelde redengevende beschrijvingen op.

Tuindorpen_1

Tuindorp Heijplaat vs. Tuindorp Oostzaan

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Tuinstadbeweging in Nederland deed ik vergelijkend onderzoek naar twee tuindorpen, die beide zijn ontstaan onder de rook van een droogdok: Heijplaat en Oostzaan.

Brouwhuis

Leven in de brouwerij

In Breda onderzocht ik de bouwgeschiedenis van de voormalige bierbrouwerij De Drie Hoefijzers en bracht ik de cultuurhistorische waarde ervan in kaart. Ook deed ik aanbevelingen voor toekomstig gebruik.

Logo KNOB

Eervolle vermelding afstudeerscriptie

In 2010 ontving ik voor mijn afstudeerscriptie aan de Universiteit van Utrecht een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Stimuleringsprijs voor nieuw onderzoekstalent van de KNOB.

Planjer_1

Veegpost Utrecht

Op de hoek van de Groeneweg en Laan van Nieuw Guinea in de wijk Lombok in Utrecht staat een vrij onopvallend gebouw: een voormalige veegpost van de gemeentereiniging door architect Jan Planjer.