Schoenenkwartier Civic_1

Recensie Schoenenkwartier Waalwijk in de Architect

Voor de Architect bespraken Lotte Zaaijer en ik het door Civic Architects ontworpen Schoenenkwartier in Waalwijk. Het Schoenenkwartier bevindt zich in de westvleugel van het raadhuiscomplex van Alexander Kropholler.

HNI Podium

Interviews Rotterdam Architectuur Maand

Het thema van de 2022 editie van de Rotterdam Architectuur Maand was Vista Rotterdam! In een serie interviews presenteren Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) en Architectenweb verschillende visies op de toekomst van de stad.

Kaft Blauwe Kamer september 2021

Artikel Maakindustrie in Blauwe Kamer

Voor het september-nummer 2021 van Blauwe Kamer interviewde ik Bernardina Borra en Gert Urhahn van SPcitI en Steven Delva van DELVA Landscape Architecture & Urbanism over het belang van de maakindustrie voor de stad.

Wonderwoods_VERO Digital in opdracht van Wonderwoods Development

Dag van de Architectuur: Wonderwoods

In het kader van het thema Architectuur / Klimaat van de Dag van de Architectuur 2021 sprak ik met architect Jeroen Schilder (MVSA Architects) en ontwikkelaar Robert Luyt (Wonderwoods Development) over het bijzondere project Wonderwoods in Utrecht en de toekomst van gezond stedelijk leven.

Rechtbank Amsterdam

de Architect: Rechtbank Amsterdam

Voor het juni-nummer 2021 van de Architect interviewde ik architecten Fokke van Dijk (Rijksvastgoedbedrijf) en Kees Kaan en Vincent Panhuysen (KAAN Architecten) over de totstandkoming van de imposante nieuwe rechtbank aan de Amsterdamse Zuidas.

Kaft Blauwe Kamer

Recensie Maankwartier Heerlen

Voor het maart-nummer 2021 van Blauwe Kamer schreef ik een plankritiek over het Maankwartier, het stationsgebied van Heerlen.

BNA logo_wit

Interviews BNA Academie

In 2021 en 2022 verzorgde ik voor de BNA Academie iedere drie weken een interview met een medewerker van een bij de BNA aangesloten architectenbureau.

Mevr. de Architect_4

Interview Dick van Gameren voor Mevr. de Architect

Voor de uitgave Mevr. De Architect van A.ZINE interviewde ik Dick van Gameren, decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en architect-partner bij Mecanoo, over de ontwikkelingen rondom het thema diversiteit en inclusie op de universiteit.

Basisschool Veerkracht_Ard Hoksbergen_foto Milad Pallesh

Goede architectuur verdient / heeft een prijs

Aan het eind van het jaar struikel je over de architectuurprijzen. Waarom de laatste jaren die noodzaak om als vakgebied onszelf te belonen? Het antwoord is even simpel als bedroevend: omdat niemand anders het doet.

Speelplaats Aldo van Eyck Stadsarchief Amsterdam

De nieuwe, vertrouwde stad

In opdracht van het Utrechtse architectuurcentrum AORTA schreef ik een drieluik, waarin ik vanuit historisch perspectief reflecteer op drie thema’s in de discussie rondom de post-corona stad: 1. stad en land, 2. functie en 3. dichtheid.

bioarchitectuur_1

Doolhoven in baksteen

Voor A.ZINE interviewde ik Jacco Bruil van bioarchitectuur over de bijzondere vleermuizentorens die hij in Son en Breugel en de Hedwigepolder realiseerde.

Paleis Huis ten Bosch_foto RVB - Corné Bastiaansen

Iedere dag Woningsdag

Ter gelegenheid van Woningsdag 2020 schreef ik voor online architectuurmagazine A.ZINE over de veranderende perceptie van de begrippen wonen en de woning in de afgelopen twee eeuwen.

HCC_1

Heesterveld: Architectuur van de tussentijd

Voor het themanummer Herbestemming en transformatie van de Architect van april 2013, schreef ik het artikel ‘Architectuur van de tussentijd’ over de transformatie van woonbuurt Heesterveld in Amsterdam-Zuidoost.

Colofon de Architect

Artikelen de Architect

In het november-nummer 2012 van de Architect recenseerde ik het collectieboek van het Nederlands Architectuurinstituut en besprak ik de uitbreiding van de KABK door Architecten van Mourik.

Morgenzonlaan_3

de Architect: Morgenzonlaan Den Haag

Artikel in de Architect over de bescheiden, maar kwalitatief hoogstaande bouwblokken van biq stadsontwerp aan de Morgenzonlaan en haar zijstraten in Den Haag.

MST_1

De stad als Healing Environment

Interview met IAA Architecten naar aanleiding van de oplevering van Medisch Spectrum Twente, het grootste bouwproject in Twente ooit.